Paj
Här är ett recept på paj där man kan variera vad man vill ha för bär i. Bilderna är på vinbärspaj respektive äppelpaj(med glass)
Paj:
0.75 liter vinbär eller 5-6 äpplen
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk bakpulver
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
Häll vinbärenbären tillsammans med 0.5 dl mjöl i en form. Om man har äpplen behövs inget mjöl. Smält sedan smöret i en bunke och blanda i resten av ingredienserna och rör till en jämn deg. Smula degen över bären och ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter.
En farlig kemisk reaktion kan ske om man intar livsmedel som innehåller askorbinsyra(till exempel mjöl) och natriumbensoat (E 211), som ofta förekommer i läsk. När dessa två reagerar under värme bildas det mycket carcinogena ämnet bensen. Hur relevanta dessa bensenhalter är ur risksynpunkt är dock mycket omdiskuterat. Men värt att tänka på!
Kommentarer
Trackback