Marinerad fläskfilé

Ingredienserna i en produkt ska anges så att den ingrediens med störst andel skrivs först. Därefter kommer de i fallande ordning. Detta är viktigt om man ska jämföra två varor, då den inbördes ordningen säger mycket om kvaliteten och svarar på frågan om det är till största delen naturliga ingredienser eller syntetiskt framställda sådana. Producenterna kan själva välja om de vill specificera en ingrediens eller om de vill göra en allmän beteckning. Ett exempel på en allmän beteckning är uttrycket vegetabiliskt fett. De fetter som ofta står bakom detta uttryck är billiga, mindre hälsosamma och utvunna på ett miljöskadligt sätt. Exempel är kokosfett och palmolja. Olivolja och rapsolja är fetter som i konsumenternas öron låter mer hälsosamma och producenterna specificerar oftare dessa produkter i en innehållsförteckning. Skillnaden i framställning inom samma råvara kan dock skilja sig markant. Som till exempel den industriellt processade oljan jämfört med den kallpressade. Den industriellt processade oljan upphettas vilket gör att naturliga ämnen förstörs och måste ersättas med olika tillsatser. Den kallpressade oljan upphettas till max 45 grader vilket gör att de naturliga vitaminerna bevaras och tillsatser behövs inte i lika stor utsträckning.

Här kommer ett recept på marinerad fläskfilé. OBS! Glöm inte att använda en kallpressad olja.


Fläskfilé:


Tillaga fläskfilén i stekpåse i ugn. Skär sedan i skivor och lägg i en påse. Häll i marinaden låt den sugas in i 1-2 dygn.


Marinad till två fläskfiléer:


0.5 dl olivolja
0.5 dl balsamvinäger
0.25 dl honung
1 tsk salt
1 krm peppar
1 vitlöksklyfta
2-3 msk valfria kryddor






Trots att jag använt mig av ekologisk vinäger innehöll den en tillsats som hos mig väckte uppmärksamhet. Vilka E-nummer som använts var inte specificerade men den gemensamma nämnaren var sulfiter vilket kan innefatta E-nummer 220-224 samt 226-228. De används som konserveringsmedel och motverkar bakterier och mögel. De har även antioxidativ effekt. De olika E-numren framställs på olika sätt men har samma användningsområden och hälsorisker.

Exempel på användningsområden är torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror, öl, vin och spritdrycker. Hälsorisker som kan orsakas av sulfiter är överkänslighetsreaktioner hos framförallt astmatiker, vilket innebär bland annat andningssvårigheter. De kan även orsaka irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas.

E-nummer 226 och 227 är förbjudet i Australien och Nya Zeeland men tillåtet i Sverige(!)
Detta var vad jag reagerade på då en tillsats kan förekomma i ekologiska produkter i Sverige samtidigt som det i ett annat land är totalt förbjudet. Dock vet jag inte om det var E 226 och 227 i vinägern men eftersom alla sulfiter hade samma hälsoeffekter så är det såklart oroväckande att reglerna kan skilja sig så pass mycket från land till land. 







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0