Kanelbullar

Trots att varorna ska anges utefter hur mycket som används så behöver faktiskt inte alla ingredienser finnas med i innehållsförteckningen. Om vattenhalten i en vara är mindre än fem procent behöver det inte redovisas, överstiger andelen vatten fem procent måste det anges men mängden kan uteslutas. Ofta tillsätts vattenbindande fibrer i maten för att det ska bli billigare för producenten. Hur mycket luft en vara innehåller är ännu en fälla för konsumenterna. Detta anges inte heller på förpackningen. Glass och bröd är varor som ofta tillsätts mycket luft.

Här är ett recept på kanelbullar som blir porösa utan att man tillsätter luft. Det enda du bör göra är att låta dem jäsa.

Bullar:


125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 ägg (+ 1 till pensling)
1 påse kardemumma
½ tsk salt
1 kg mjöl

Kanel
Socker
Smör
Pärlsocker

 

Smula jästen i en bunke och tillsätt sockret. Smält smöret i en kastrull och tillsätt därefter mjölken. När jästen och sockret har smält samman häll i smöret och mjölken (ca temperatur 37 grader). Tillsätt ägg, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Knåda till en deg. Låt degen jäsa i minst 20 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut dem till en rektangel. Bred på smör och strö över kanel och socker. Rulla ihop och skär i 20 delar. Lägg på en plåt och låt jäsa i cirka 10 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och toppa med lite pärlsocker. Gräddas mitt i ugnen på 200-225 grader i 7-10 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0