Glasstårta

Ett väldigt enkelt och gott recept på glasstårta. Använd såklart vispgrädde med fetthalten 40%.


Glasstårta:


8 äggulor

2 ½ dl socker

4 ½ dl grädde 

Citron (skal+saft efter smak)

 

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt grädde och citronskal och saft. Lägg blandningen i en form med löstagbar botten och ställ i frys i minst 6 timmar.



Såhär kan det också se ut. Samma recept, annat utseende.






Visste du att äggulor är ett naturligt emulgeringsmedel?

Emulgeringsmedel används för att kunna förena två produkter som i naturligt tillstånd inte gör det. Exempel är fett och vatten. Emulgeringsmedlet får det ena ämnet att sväva inuti det andra. I till exempel smör är det vatten som svävar inuti fettet. I majonnäs är det vattendropparna som omger fettpartiklarna. När man tillverkar majonnäs är det äggulan som fungerar som emulgeringsmedel när vinäger och olja blandas.

Emulgeringsmedel är ett ytaktivt medel som verkar på ytan mellan två ämnen och gör att ytspänningen mellan dem minskar. På samma sätt emulgeras smuts i tvättvattnet, och därför fungerar många av de ytaktiva medlen som både rengörings- och emulgeringsmedel - t. ex. vanlig tvål.

Vanligen räcker det med ett emulgeringsmedel men ibland använder man två, ett vattenlösligt och ett fettlösligt. Emulgeringsmedel kan också användas för att underlätta tillverkningen av vissa livsmedel eller för att påverka tröghet, utseende, struktur, känsla då man stoppar livsmedlet i munnen med mera och för att bevara dessa egenskaper under transport och lagring.

Emulgeringsmedel förekommer naturligt i många livsmedel och utvinns ur sina naturliga källor. Andra är semisyntetiska, det vill säga att man gör något kemiskt med den naturliga produkten, eller helt syntetiska som betyder att det bara är framställt på kemisk väg.

Utan emulgeringsmedel hade fettet i en vara flutit upp till utan medan det andra hade varit kvar på botten, eller tvärtom. Därför är det ändå ganska tur att det finns emulgeringsmedel eftersom det annars hade varit ganska oaptitligt om det inte hade blivit en homogen massa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0