Chokladmousse och Pannacotta

Både chokladmousse och pannacotta är supergott och det är såklart svårt att välja vad man ska göra. På den andra bilden är det små glas så kan man ta en av varje och på den tredje bilden har jag pannacotta underst och chokladmousse överst och det funkade det med.







Chokladmousse:


100 g 70 % choklad
100 g ljus choklad
20 g smör
2 msk vatten
5 äggulor
5 äggvitor

 Smält choklad och smör. Tillsätt vatten. Rör ner en äggula i taget. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör först i hälften och vänd sedan ner resten. Häll upp i glas och ställ i kylskåp i minst 2 timmar. Servera med vispgrädde och bär.

Pannacotta:

5 dl grädde
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
½ dl juice (valfri)
ca 2-3 gelatinblad

Koka upp grädde och socker. Ta av från värmen och häll i vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter och rör sedan i dem i gräddblandningen. Häll till sist i juicen och fördela i glas som ställs i frysen i ungefär 6 timmar.



I pannacottan använder man sig av gelatin för att ändra konsistensen från lättflytande till en fastare "pudding" eller massa. Stabilisering- och förtjockningsmedel används fockså för att bevara ett processat livsmedels konsistens. Till exempel att kakaon inte faller ner till botten direkt efter att man skakat en chokladdryck eller att bären flyter upp till ytan i en sylt.

Förtjockningsmedlen utvinns ofta ur stärkelserika produkter som vete, ris och majs. Industrin använder ofta modifierad stärkelse och då förses till exempel potatismjölet med ett E-nummer.

Gelatin består antingen av nöt- eller svinsvål = slakteriavfall som rensats, kokats och blekts och som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda. Proteinet kollagen utvinns från råvarorna genom hydrolys. Det proteinhaltiga vattnet går sedan igenom olika steg som rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, och torkning. Kraven på bakteriologisk och kemisk renhet är mycket detaljrika och höga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0