Cheesecake

Cheesecake med två olika smaker. JÄTTEGOTT!

Cheesecake:

3 äggulor
2 dl socker
200 g philadelfiaost
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
12 st digestivekex
1 msk smör

Smaksättning: Mixade björnbär och passionsfruktjuice

 

Tina björnbären om de är frysta och sila bort kärnorna. Vispa äggulor och socker poröst. Blanda i philadelfiaosten och vaniljsockret. Vispa grädden och häll i bunken med philadelfiaost. Vispa äggvitor till ett hårt skum och blanda ihop med det andra. Dela blandningen i två lika stora delar. Häll björnbären i ena blandningen och häll i passionsfruktsjuicen i den andra. Smaka av hur mycket som ska tillsättas. Krossa digestivekexen och blanda i det smälta smöret. Lägg i botten på en form med löstagbar botten. Häll passionsfruktsblandningen över kexen och ställ i frys i minst 4 timmar. När passionsfruktsblandningen stelnat häller man björnbärsblandningen blandningen över och låt stå i frys ytterligare minst 4 timmar.


I digestivekexen fains E500 även kallat natriumkarbonat. Det används som ett surhetsreglerande medel och som bakpulver. E500 finns även i snus och tandkräm. För att mineralvatten skall få kallas mineralvatten krävs det att E500 ingår. Den är märkt som hälsoskaldlig med anteckningen irriterande. Det är främst i så fall ögonen som irriteras.


En syra smakar surt och är ofta frätande i koncentrerad form. I livsmedel används det endast i små mängder och i utspädd form för att öka surheten hos en produkt och kallas därför surhetsreglerande. Baserna är syrornas motsats och smakar en aning tvålaktigt eller lutaktigt. Även baser kan vara frätande i koncentrerad form, men används i livsmedel utspädda och neutraliserade. Baser används för att höja pH i en produkt, det vill säga göra den mera alkalisk, och räknas därför också de som surhetsreglerande medel.


Syror och baser som blandas neutraliserar varandra och bildar salter. Det mest använda saltet i livsmedelssammanhang är vanligt koksaltnatriumklorid (NaCl). Det bildas när saltsyra och natriumhydroxid neutraliserar varandra. Saltet utvinns ur havsvatten eller saltsjöar eller bryts ur stensaltlager i saltgruvor. Salt är ett nödvändigt näringsämne, men har också sedan historisk tid använts som smakämne och konserveringsmedel. Koksalt klassificeras inte som tillsats, utan som råvara. En lång rad andra salter räknas däremot som tillsatser.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0