Brownie med parfait

Brownie:

200 g mörk blockchoklad
50 g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
60 g valnötter (eller annan nöt)

Smält blockchoklad och smör. Vispa ägg och socker poröst och häll sedan i chokladblandningen. Hacka nötterna och häll därefter i restrerande ingredienser. Lägg i en form med löstagbar botten och ställ in i ugn på 175 grader i ungefär 15 minuter.  

Parfait:

3 dl grädde
3 ägg
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Häll i vaniljsocker. Vispa grädde i en annan bunke och blanda sedan med det andra. Lägg i en form med löstagbar och ställ in  i frys i ungefär 6 timmar. 

Vid servering: Tryck ut runda former av brownien och parfaiten. Lägg brownien underst och parfaiten över. Toppa med bär eller en bärsås. På bilden är det hallonsås.





Parfaiten går bra att förvara i frys i några veckor. Frysning är ett alternativ till att använda konserveringsmedel. Andra metoder är till exempel torkning, rökning, saltning och fermentering. Dessa används än i dag tillsammans med nyare metoder som värmebehandling, djupfrysning och skyddande atmosfär. Socker har en naturlig konserverande effekt och många produkter klarar sig utan konserveringsmedel. Likaså har alkohol har en konserverande effekt.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0